среда, 26. фебруар 2014.

ŠKOLA HARMONIKE – časovi harmonike narodne muzike

Već dugi niz godina se bavim pedagoškim radom uvodeći mlade harmonikaše u sve tajne harmonike i narodne muzike. To je pre svega individualan rad sa harmonikašima koji žele da savladaju osnovnu tehniku sviranja, postave pravilan prstored, trilere, način sviranja basova, fraziranje, kao i da prošire svoje znanje o tradicionalnoj narodnoj muzici, lepoti stilova, njihovim osobenostima…


Prva iskustva u radu sa učenicima sam stekao još davnih osamdesetih godina u vreme dok sam stanovao kod Ljubiše Pavkovića pomažući mu u radu sa mladim harmonikašima. Kasnije, zahvaljujući Akademskom muzičkom obrazovanju, nalazim svoj stil u metodologiji rada i prenošenju znanja. Uz ČASOVE učenicima je dostupna i određena muzička literatura koja im u velikoj meri pomaže da brže napreduju i kvalitetnije savladavaju zadatke koji se pred njih postavljaju. Moje 4 knjige sa preko 250 notnih zapisa pesama, kola i igara sa čitavog podneblja Balkana predstavljaju kvalitetnu podršku individualnom radu svakog učenika. 
Od do sada objavljenih izdanja izdvajam:

Najpopularnija narodna kola Balkana
Popularna škola harmonike
Usamljeni harmonikaš
ACCORDION – Tradicionalna narodna muzika




Osnovni cilj ove ŠKOLE HARMONIKE i mog rada sa polaznicima je da ih muzički opismeni, da u njima probudi želju da se narodnom muzikom bave na pravi način, da poštujući kulturno nasleđe i tradiciju naše narodne muzike sačuvaju svu njenu lepotu koja je generacijama prenošena s’ kolena na koleno, da na taj način i sami daju doprinos u pokušaju da se narodna muzika spasi zaborava.

Pored časova u mom prostoru u poslednje vreme je sve aktueliniji rad preko SKAJPA. Zahvaljujući brzom internetu ovaj vid nastave se prosto nametnuo, jer ne gubite vreme za dolazak i odlazak, a samim tim ne postoje troškovi koji dodatno opterećuju korisnike. Najveća prednost ovog vida držanja časova je to što se briše prostorna barijera, pa je tako omogućen rad sa ljudima iz čitavog sveta, sa svima koji su zainteresovani da na pravilan i studiozan način savladaju tehniku sviranja narodne muzike i upoznaju se sa različitim stilovima i njihovim karakteristikama.

Iako nisam pristalica takmičenja u muzici jer često daju samo prividnu sliku o izvođaču, posebno ističem rad u pripremi mladih harmonikaša za Takmičenje za prvu harmoniku Tih takmičenja je sve više kako u Srbiji gde ih postoji nekih 7-8, tako i u zemljama u našem okruženju. Stručan odabir repertoara u skladu sa propozicijama i trenutnim mogućnostima izvođača, rad na svim elementima koje vrhunsko izvođenje mora da sadrži: Opšte vladanje instrumentom posebno mehom, tehnički besprekorno čisto muziciranje, trileri u skladu sa stilom kome kompozicija pripada, pravilno sviranje basova sa drajfom, fraziranje, dinamika, muzička estetika… Sve ovo u velikoj meri može doprineti dobrom plasmanu, ali pre svega mlade izvođače treba da podstakne na dalji rad, da se na visoko profesionalan način posveti bavljenju muzikom.

Ratislav Blagojević
Tel: +381 (0)66 9097 869
Facebook: https://www.facebook.com/ratislav.blagojevic.3?fref=ts

Нема коментара:

Постави коментар